Studievalg Danmark - Uddannelsesvalg
Studievalg Danmark
BOOK SAMTALE
Vi har lukket fra d. 20. dec. - 1. januar. Du er velkommen til at booke en samtale til efter ferien. Glædelig jul og godt nytår.

Studievalg

Uddannelsesvalget kan være en svær nød at knække. Vi kan derfor anbefale dig at gå på opdagelse, være nysgerrig og forholde dig reflekterende til dig selv og den verden, du er en del af. For måske ved du allerede nu meget mere, end du tror?

Rammen for et godt valg er blandt andet at kende sig selv og det samfund, vi alle er en del af. Det er vigtigt, at du overvejer dine værdier, styrker og dine drømme. Men det er mindst lige så vigtigt, at du forholder dig til din egen formåen, dine muligheder og begrænsninger.

Lav notater om dine drømme og interesser: Hvad interesserer du dig for i din fritid, i skolen og arbejdsmæssigt? Hvad interesserer dig ikke? Er der uddannelser og job, du ofte tænker på eller vender tilbage til? Snak med din familie, dine venner og andre, der kender dig. Hvad synes de, du er god til?

Vi har desuden samlet en række gode råd nedenfor, som måske kan hjælpe dig videre i din valgproces.

 

"Det var så rart at få mine tanker sagt højt til én, som vidste, hvad jeg talte om."
- Amanda, 19 år

Gode råd til studievalg

Når du går og overvejer dine uddannelsesmuligheder, er det ikke ualmindeligt, at du kan føle forskellige bekymringer tydeligere end du plejer. Det hænger sammen med den betydning, et valg kan have for dig. Jo mere du har gjort for at forberede dig på valget, desto bedre bliver grundlaget for dit valg. Det er ikke sådan, at bekymringerne nødvendigvis forsvinder, men de fleste oplever, at de bliver lettere at håndtere.

Giv derfor dig selv tid til at udforske dit uddannelsesvalg. Beslutninger kan være svære at træffe når deadlines og ansøgningsfrister kommer for tæt på.

Et godt valg tages bedst på baggrund af en god og udførlig viden. Ofte får du den første viden fra venner, familie, internettet, tv, annoncer og lignende. Man kommer let til at blande rygter og fakta med hinanden – og noget viden kan være opstået på baggrund af sejlivede myter. Du kan derfor give dig selv et solidt grundlag for et godt valg ved at skaffe dig pålidelig og udførlig viden om flere forskellige muligheder.

Start med at søge information på nettet. Uddannelsesguiden indeholder en masse information om uddannelser og job samt en række inspirationsværktøjer. Hvilke uddannelser er der inden for dine interesseområder? Kig på Adgangskortet, Erhvervsuddannelseskortet eller Studievælgeren og gå på opdagelse i dit uddannelsesvalg.

Derudover er det også vigtigt, at du orienterer dig på uddannelsernes egne hjemmesider. Her kan du læse alt om indhold, optagelseskrav og karriereveje. Du kan også finde fakta om og sammenligne uddannelser med Uddannelseszoom og du kan overveje at følge din uddannelse på sociale medier og få en fornemmelse af studielivet.

 

"Med den vejledning jeg fik, synes jeg, at jeg nu har bedre værktøjer til at tage en beslutning."
- Jakob, 22 år

Hvad betyder noget, når du skal vælge uddannelse? Er det indholdet?
Måden du bliver undervist på? Eller måske muligheden for at komme i praktik? Der kan være rigtig mange faktorer i spil og rigtig mange overvejelser når du står over for et studievalg.

Undersøg derfor, hvordan uddannelsen er bygget op og hvordan du lærer bedst. Det kan give en idé om, hvilken type uddannelse, der passer dig bedst. Trives du med en høj grad af teoretisk fordybelse eller kunne du godt tænke dig mere praktisk undervisning? Undervisningsformer, muligheder for udlandsophold og valgfag kan være vigtige for dig og er derfor noget du bør undersøge grundigt.

Noget af det bedste, du kan gøre, er at besøge uddannelsen til åbent hus, blive studerende for en dag eller tage i Studiepraktik. Mange oplever at blive mere afklarede af at tale med studerende og vejledere og opleve uddannelserne indefra.

Fælles for alle uddannelser er, at jobmulighederne er langt bredere end de fleste tror. Især for fremtidens arbejdsmarked, hvor det ikke kun er dine kvalifikationer fra uddannelsen, du bliver ansat på, men i høj grad også dine personlige kompetencer og evner til omstilling. Der kan være mange uddannelser, der fører til de samme jobs og brancher. Måske er der flere uddannelser, der kan være rigtig for dig?

Hvis du har lyst og mod på det, kan du søge inspiration i forskellige jobannoncer, på LinkedIn eller tage et kig på Jobkompasset eller Uddannelseszoom.

Undersøg om den uddannelse, du ønsker at læse, findes flere steder i landet. Det kan også være, at der findes en anden uddannelse, der minder om? Måske kan dine interesser og faglighed blive opfyldt på flere uddannelser.

Det kan derfor være en god idé at bruge dine prioriteter og overveje en plan B eller C.

Du kan lytte til vores Q&A Plan b eller c på vores podcastkanal Studievalg Danmark på din favorittjeneste. 

Studievalg Danmark podcast

Det kan være en hjælp at snakke med din familie eller venner om dine overvejelser, men det kan også være, at du har brug for at få udvidet din horisont hos en vejleder. Vi vil gerne hjælpe dig med at sætte perspektiv på dit uddannelsesvalg.

 

"Det var rigtig fedt at tale med en, som har relevant viden på området, og som ikke er følelsesmæssigt involveret."
- Simone, 20 år

Book samtale

Søger du en voksenuddannelse?

Guiden på voksenuddannelse.dk  er en fælles indgang til al voksen- og efteruddannelse. Den hjælper dig med at komme videre i dit arbejdsliv ved at give dig eksempler på hvilke uddannelser og kurser, der måske kunne være noget for dig.

Find inspiration her

Måske dette er interessant for dig?