Studievalg Danmark
BOOK SAMTALE

Overvejer du sabbatår?

Husk at spørge dig selv hvorfor du vil holde sabbat! Pause? Nye kompetencer? Afklaring? Tjene penge? Oplevelser?

Sabbatåret er en tid fyldt med uendelige muligheder. Ofte forbundet med lige så mange spørgsmål. Langt de fleste studenter holder sabbat. Men der er også nogen, der vil direkte videre. 

På denne side kan du finde ud af, hvorfor mange tager sabbat og hvad de laver. Vi kigger også på fordelene ved at fortsætte uddannelse direkte efter gymnasiet. 

 

 

 

 

Få inspiration fra Mahad og Rikke

Hvad kan jeg bruge sabbat på?

Mange forventer at bruge deres sabbat til afklaring af uddannelsesvalget.

Et godt uddannelsesvalg handler for de fleste om at finde det bedste match mellem interesser, værdier, forventninger, læringsstil og ønsker til fremtidig job. Det kan du læse om her.

Det er dog sjældent, at afklaringen kommer af sig selv - heller ikke i et sabbatår. Du skal være proaktiv med at søge informationer og meget gerne besøge de uddannelser, du overvejer. Det kan også være en fordel at tale med vejledere på uddannelsesstedet eller nuværende studerende. 

Studievalg Danmark vejleder også dig på sabbat. Du er altid velkommen til at booke en tid til personlig vejledning eller kontakte os pr. mail eller telefon.

Book

Når du holder sabbatår åbner du døren til en verden af uddannelsesmuligheder, der er klar ti at blive udforsket.

Forestil dig at deltage i et spændende åbent-hus arrangement, være studerende for en dag, chatte med en studievejleder på en uddannelsesinstitution eller tage i Studiepraktik. 

Jo mere du deltager i, jo stærkere står du, når du tager den endelige beslutning. 

Åbent-hus arrangementer er ofte i årets første måneder, men det er vigtigt, at du selv undersøger hvornår på uddannelsernes hjemmesider.

I uge 43 har du desuden mulighed for komme i Studiepraktik og opleve din kommende uddannelse.

Flere steder i landet har du også mulighed for at komme i praktik på en erhvervsuddannelse i uge 43. Kontakt Studievalg for at høre om dine muligheder. 

Studiepraktik

Mange vælger at bruge dele af deres sabbatår på at arbejde. Måske vil du gerne spare op til en rejse, et højskoleophold eller tiden som studerende. Det kan bare også være, at du gerne vil have en mere almindelig hverdag, hvor du passer dit arbejde og nyder fritiden uden lektier.

Typisk får man som sabbatist et ufaglært job som pædagogmedhjælper, i butik, afløser i hjemmeplejen, som tjener, vikar, fabriksarbejder eller lignende. Vær opmærksom på, at der er mange, der gerne vil have ufaglærte jobs, så du skal være i god tid med din ansøgning.

Når du får et job, får du en masse erfaringer med derfra. Det gør du uanset hvilket job, du får. Mange bruger sabbatåret på at afprøve forskellige brancher - alt fra omsorgsarbejde, produktion, turisme, servicebranche, detailhandel og lign. 

Hvis du skal søge ind på en uddannelse i kvote 2, kan det være, at det arbejde, du har i dit sabbatår, kan øge dine chancer for at blive optaget. 

Gå ind på uddannelsens hjemmeside og se, hvilke kriterier de har i kvote 2. Her vil der stå hvilke slags job, der kan tælle positivt i kvote 2. Der vil også stå, hvor mange timer og over hvor lang tid, du skal have jobbet for, at det tæller positivt i kvote 2-vurderingen på netop denne uddannelse.

Mangler du et eller flere fag for at leve op til de specifikke adgangskrav?

Gymnasial Supplering (GSK) er et tilbud til dig, der har en adgangsgivende eksamen til videregående uddannelser, men som mangler et niveau i et eller flere fag for at kunne opfylde de uddannelsesspecifikke adgangskrav. Vær opmærksom på reglen om nedjustering/genberegning som trådte i kraft i 2022.

Gymnasial supplering

Vi møder mange, der drømmer om at bruge noget af deres sabbatår i udlandet. Det er ikke Studievalg Danmarks opgave at vejlede om hvordan man kan komme ud at rejse eller finde ud af, hvad en flybillet koster. Men vi ved, at et udlandsophold kan være en medvirkende faktor i uddannelsesvalget. Det at komme væk hjemmefra kan give perspektiv og starte nogle tanker, som gør uddannelsesvalget mere overskueligt.

Nogle uddannelser har som en del af udvælgelseskriterierne i kvote 2 benævnt, at et udlandsophold tæller positivt i vurderingen af en ansøger. Bemærk, at der kan være forskel på kravene til udlandsopholdene. Nogle uddannelser skriver, at opholdet skal vare et vist stykke tid før det tæller i kvote 2. Andre uddannelser stiller krav til, at man skal arbejde under sit ophold i udlandet, før det tæller. Det er derfor vigtigt, at du undersøger uddannelsernes kvote 2-kriterier inden du rejser hvis et af formålene med din rejse er at øge dine chancer for optagelse i kvote 2.

Overvej grundigt, hvad du gerne vil have ud af dit udlandsophold. Skal rejsen være planlagt på forhånd? Ønsker du frivilligt arbejde under dit udlandsophold? Eller har du altid drømt om at komme på sprogskole?

Mulighederne er uendeligt mange!

Få inspiration til dit udlandsophold på gribverden.dk.

Du kan også læse om det Europæiske Solidaritetskorps her.

Et højskoleophold i løbet af et sabbatår kan bruges til mange forskellige ting. Mange højskoler har tilrettelagt kurser, der forbereder eleverne til at kunne klare sig godt til optagelsesprøver på videregående uddannelser. Højskolerne har hver deres særlige kendetegn med bestemte fag, temaer og holdninger. Nogle er tilknyttet en bestemt folkelig bevægelse, andre kan være præget af bestemte livssyn.

Når Studievalg Danmark møder unge, der har været på højskole, fortæller de, at de har haft ophold, hvor venskab, fordybelse og oplevelser har været i centrum.

Et højskoleophold kan være dyrt. På Højskoleforeningens hjemmeside kan du søge mellem de forskellige kursustilbud, blive inspireret og få styr på alt det praktiske omkring økonomi og tilmelding.

På nogle uddannelser kan et højskoleophold øge dine chancer for at blive optaget i kvote 2, hvis det står listet som ét af udvælgelseskriterierne. Det er forskelligt, hvor langt opholdet skal være for at tælle positivt i udvælgelsen fra uddannelse til uddannelse. Du kan altid finde kvote 2-udvælgelseskriterierne på uddannelsernes egne hjemmesider.

Højskolerne

Selvom du holder sabbatår er Studievalg Danmark til rådighed.

Det kan være en hjælp at snakke med din familie eller venner om dine overvejelser, men det kan også være, at du har brug for at få udvidet din horisont hos en vejleder. Vi vil gerne hjælpe dig med at sætte perspektiv på dit sabbatår.

Book samtale

Måske dette er interessant for dig?