Studievalg Danmark - Sabbatår
Studievalg Danmark
BOOK SAMTALE
Vi er klar igen d. 2. januar. Du er velkommen til at booke en samtale. Godt nytår.

Overvejer du sabbatår?

Måske er du allerede afklaret om, at du vil holde sabbat. Men husk gerne at spørge dig selv hvorfor du vil holde sabbat! Pause? Nye kompetencer? Afklaring? Tjene penge? Opkvalificering til kvote 2? Oplevelser?

En sabbat kan være en tid fyldt med uendelige muligheder. Ofte forbundet med lige så mange spørgsmål. Langt de fleste studenter holder sabbat. Der er også en del, der vil direkte videre. Det kan der også være rigtig gode grunde til. Nogen gange bliver en sabbat slet ikke som forventet. Nogen oplever at det er vanskeligt fx at finde arbejde eller at det ligefrem er svært eller kedeligt at holde sabbat.

På denne side kan du finde ud af, hvorfor mange tager sabbat og hvad de laver. Vi kigger også på fordelene ved at fortsætte uddannelse direkte efter gymnasiet. 

 

Få inspiration fra Mahad og Rikke

Hvad kan jeg lave i min sabbat?

Mange forventer at bruge deres sabbat til afklaring af uddannelsesvalget. 

Et godt uddannelsesvalg handler for de fleste om at finde det bedste match mellem interesser, værdier, forventninger, læringsstil og ønsker til fremtidig job.

Det er dog sjældent, at afklaringen kommer af sig selv - heller ikke i et sabbatår. Du skal være aktiv med at søge informationer og meget gerne besøge de uddannelser, du overvejer. Det kan også være en fordel at tale med vejledere på uddannelsesstedet eller nuværende studerende. 

Studievalg Danmark vejleder også dig på sabbat. Du er altid velkommen til at booke en tid til personlig vejledning eller kontakte os pr. mail eller telefon.

Book

Når du holder sabbatår åbner du døren til en verden af uddannelsesmuligheder, der er klar til at blive udforsket.

Forestil dig at deltage i et spændende åbent hus arrangement, være studerende for en dag, chatte med en studievejleder på en uddannelsesinstitution eller tage i Studiepraktik. 

Jo mere du deltager i, jo stærkere står du, når du tager den endelige beslutning. 

Åbent hus på uddannelserne er ofte i årets første måneder. Det er vigtigt, at du undersøger hvornår på uddannelsernes hjemmesider.

I uge 43 har du desuden mulighed for komme i Studiepraktik og opleve din kommende uddannelse.

Flere steder i landet har du også mulighed for at komme i praktik på en erhvervsuddannelse i uge 43. Kontakt Studievalg for at høre om dine muligheder. 

Studiepraktik

Mange vælger at bruge dele af deres sabbatår på at arbejde. Måske vil du gerne spare op til en rejse, et højskoleophold eller tiden som studerende. Det kan bare også være, at du gerne vil have en mere almindelig hverdag, hvor du passer dit arbejde og nyder fritiden uden lektier.

Typisk får man som sabbatist et ufaglært job som pædagogmedhjælper, i butik, afløser i hjemmeplejen, som tjener, vikar, fabriksarbejder eller lignende. Vær opmærksom på, at der er mange, der gerne vil have ufaglærte jobs, så du skal være i god tid med din ansøgning. Du kan både søge opslåede stillinger og uopfordret.

Når du får et job, får du en masse erfaringer med derfra. Det gør du uanset hvilket job, du får. Mange bruger sabbatåret på at afprøve forskellige brancher - alt fra omsorgsarbejde, produktion, turisme, servicebranche, detailhandel og lign. 

Måske giver det point i kvote 2

Hvis du vil søge ind på en uddannelse i kvote 2, og uddannelsen lægger vægt på erhvervserfaring, kan det måske være en fordel at vide det i god tid. 

Gå ind på uddannelsens hjemmeside og se, hvilke kriterier der er i kvote 2. Hvis de lægger vægt på erhvervserfaring, vil der stå hvilke slags job, der kan tælle positivt og hvor mange timer/måneder, du skal have haft jobbet.  

Mangler du et eller flere fag for at leve op til de specifikke adgangskrav?

Gymnasial Supplering (GSK) er et tilbud til dig, der har en adgangsgivende eksamen til videregående uddannelser, men som mangler et niveau i et eller flere fag for at kunne opfylde de uddannelsesspecifikke adgangskrav. Vær opmærksom på reglen om nedjustering/genberegning som trådte i kraft i 2022.

Gymnasial supplering

Vi møder mange, der drømmer om at bruge noget af deres sabbatår i udlandet. Det er ikke Studievalg Danmarks opgave at vejlede om, hvordan man kan komme ud at rejse eller finde ud af, hvad en flybillet koster. Men vi ved, at et udlandsophold kan være en medvirkende faktor i uddannelsesvalget. Det at komme væk hjemmefra kan give perspektiv og starte nogle tanker, som gør uddannelsesvalget mere overskueligt.

Nogle uddannelser nævner, som en del af kvote 2-kriterierne, at et udlandsophold tæller positivt i vurderingen af en ansøger. Bemærk, at der kan være forskel på kravene til udlandsopholdene. Nogle uddannelser skriver, at opholdet skal x-antal måneder før det tæller.

Andre uddannelser stiller krav til, at man skal arbejde under sit ophold i udlandet, før det tæller. Det er derfor vigtigt, at du undersøger uddannelsernes kvote 2-kriterier inden du rejser, hvis et af formålene med din rejse er at øge dine chancer for optagelse i kvote 2.

Overvej grundigt, hvad du gerne vil have ud af dit udlandsophold. Skal rejsen være planlagt på forhånd? Ønsker du frivilligt arbejde under dit udlandsophold? Eller har du altid drømt om at komme på sprogskole?

Mulighederne er uendeligt mange!

Få inspiration til dit udlandsophold på gribverden.dk.

Du kan også læse om det Europæiske Solidaritetskorps. Det er er en mulighed for give en hjælpende hånd i et lokalsamfund enten i eller uden for Europa. Fx praktik eller frivilligt arbejde med med økonomisk og anden støtte fra det europæiske solidaritetskorps. 

Et højskoleophold er én af de mest intense oplevelser, du kan få i dit liv. Der er både fart på og plads til fordybelse i det du lærer og i mødet med en masse nye mennesker. Du bor på skolen, og bliver en del af et stort fællesskab. Hverdagene består af undervisning, fælles aktiviteter, leg, udflugter, fest og hygge.

Højskolerne har hver deres særlige kendetegn med bestemte fag, temaer og holdninger. Nogle er tilknyttet en bestemt folkelig bevægelse, andre kan være præget af bestemte livssyn.

Du betaler for et højskoleophold, og priserne variere meget. På Højskoleforeningens hjemmeside kan du søge mellem de forskellige kursustilbud, blive inspireret og få styr på alt det praktiske omkring økonomi og tilmelding.

På nogle uddannelser kan et højskoleophold øge dine chancer for at blive optaget i kvote 2, hvis det står listet som ét af udvælgelseskriterierne. Det er forskelligt, hvor langt opholdet skal være for at tælle positivt i udvælgelsen fra uddannelse til uddannelse. Du kan altid finde kvote 2-udvælgelseskriterierne på uddannelsernes egne hjemmesider. Nogle højskoler tilbyder også kurser, der forbereder til optagelsesprøver til forskellige uddannelser. 

Højskolerne

Selvom du holder sabbatår er Studievalg Danmark til rådighed.

Det kan være en hjælp at snakke med din familie eller venner om dine overvejelser, men det kan også være, at du har brug for at få udvidet din horisont hos en vejleder. Vi vil gerne hjælpe dig med at sætte perspektiv på dit sabbatår. Men måske også om du skal eller ikke skal holde sabbat. 

Book samtale

Jeg ønsker ikke at holde sabbat!

Du er ikke alene! Det er helt okay at gå direkte videre. Livet stopper ikke, bare fordi du fortsætter med at lære. En ny og spændende hverdag åbner sig for dig. Måske har du allerede en idé om, hvad du vil. Måske er der ingen planer, der gør det relevant at tage sabbat. Der er klare fordele ved at fortsætte med det samme.

1. Din skoletid og fagene er friske i hukommelsen, og du har en god studierutine.

2. Som studerende på en videregående uddannelse får du lange ferier, hvor du kan arbejde, rejse eller tage på højskole, hvis du får lyst.

3. Din uddannelse har måske mulighed for praktik eller udveksling, hvilket kan give dig nogle unikke oplevelser.

4. En uddannelse er ikke kun faglig – den giver også mulighed for personlig udvikling. Du møder nye mennesker, opbygger venskaber og udvider dit netværk, hvilket beriger både dit personlige og professionelle liv.

5. Ved at gå direkte videre åbner du også dørene for tidlig indtjening. Du kan starte med at opbygge din professionelle karriere og økonomiske uafhængighed hurtigere, hvilket giver andre muligheder på sigt.

VEJLEDNING

Future Spin

Du bliver sikkert bombarderet med valg, du skal træffe. Og uddannelse er ét af dem.

Det kan føles som om, der findes et uendeligt antal uddannelser
- så hvordan vælger du?

Future Spin hjælper dig med at komme tættere på en beslutning på det bedst mulige grundlag. Future Spin udforsker dine personlige karaktertræk, tanker og interesser, og giver dig sparring på det, der tynger og det, der giver sommerfugle i maven.

Pige holder mobil med Future Spin på skærmen

Måske dette er interessant for dig?