Kvote 1

Hvad skal jeg være opmærksom på ved min kvote 1 ansøgning?

Se vores tjekliste herunder, og bliv helt klar til at søge ind!

Studievalg Danmarks tjekliste til kvote 1

Adgangskvotienter

Er du realistik omkring dit gennemsnit fra din adgangsgivende og adgangskvotienterne på de uddannelser, du søger ind på?

En adgangskvotient er ikke – og må ikke forveksles med – et adgangskrav. Den kan til gengæld give dig et fingerpeg om, hvor højt karaktergennemsnittet var ved tidligere optag.

Selvom adgangskvotienterne godt kan ændre sig en smule, skal du ikke forvente at adgangskvotienterne falder (eller stiger) meget fra sidste år til i år.

I stedet for at satse på, at ‘snittet’ på dine søgte uddannelser falder, bør du hellere overveje om der kunne være andre uddannelser, du i stedet kan søge.

Er dit ‘snit’ meget tæt på adgangskvotienten fra seneste optag på din søgte uddannelse, kan du overveje, om du skal klikke af i standby-feltet.

Prioriteringsliste

Du kan optimere dine chancer for at blive tilbudt en studieplads, hvis du benytter muligheden for at tilføje flere uddannelser til din prioriteringsliste.

Det kunne måske være samme uddannelser i en anden studieby eller andre uddannelser inden for samme faglige område?

Du skal altid placere den uddannelse, du allerhelst vil ind på, højest på listen.

Samme “hvad vil jeg helst?” tankegang skal du have i baghovedet ved alle dine prioriteringer.

Bemærk! Du bliver kun tilbudt optagelse på én videregående uddannelse.

Kombination af kvote 1 og kvote 2

Vidste du, at man kan søge nye uddannelser helt frem til ansøgningsfristen, selvom man allerede har søgt uddannelser gennem kvote 2?

Frem til 5. juli kl 12. kan du både tilføje uddannelser til din prioriteringsliste, hvis du vil søge dem gennem kvote 1, samt ændre i din prioriteringsrækkefølge på alle dine søgte uddannelser.

Ved at tilføje flere uddannelser inden for rækkevidde af dit karaktergennemsnit, kan du optimere dine chancer for at blive tilbudt en studieplads.

Husk at tjekke dit adgangsgrundlag

Hvert år afviser de videregående uddannelser ansøgere, fordi de ikke har dokumenteret deres adgangsgrundlag.

Dit adgangsgrundlag er dit bevis for bestået ungdomsuddannelse. Selvom optagelse.dk fra i år af automatisk indhenter dit eksamensbevis hos din ungdomsuddannelsesinstitution, er det dit eget ansvar at logge på optagelse.dk og kontrollere dit eksamensbevis for eventuelle fejl.

Hvis du har taget gymnasiale suppleringskurser, inden ansøgningsfristen, skal du selvfølgelig også tjekke, at beviserne for disse er opdaterede.

Tjek dit adgangsgrundlag inden ansøgningsfristen den 5. juli kl. 12.00

Adgangskrav

Når du søger i kvote 1, skal du leve op til uddannelsernes adgangskrav.

Når du har fundet ud af hvilke uddannelser, du vil søge ind på, skal du sørge for at sætte dig ind i adgangskravene for hver enkelt uddannelse.

Der kan være 3 typer adgangskrav:

  • Generelle adgangskrav til en videregående uddannelse er en adgangsgivende eksamen. Generelle adgangskrav gælder, uanset hvor en uddannelse bliver udbudt.
  • Specifikke adgangskrav er krav om fag eller fagkombinationer på et bestemt niveau (A, B eller C), som du skal have bestået for at søge optagelse på en specifik videregående uddannelse. Specifikke adgangskrav gælder, uanset hvor en uddannelse bliver udbudt.
  • Lokale adgangskrav er typisk et minimumskrav til karaktergennemsnittet i enten din adgangsgivende eksamen og/eller i et eller flere fag. Lokale adgangskrav gælder for uddannelsen på det enkelte uddannelsessted.

Du kan altid finde adgangskravene på ug.dk og uddannelsernes egne hjemmesider.

Hvordan kan Studievalg Danmarks vejledere hjælpe?

Hos Studievalg Danmark kan vi både vejlede dig om dine overvejelser, eventuel tvivl og konkrete spørgsmål (om fx. adgangskrav, standby, adgangskvotienter, SU eller lignende). Vi kan også hjælpe dig, hvis du har spørgsmål i forbindelse med selve ansøgningen på optagelse.dk.

Kort sagt, kan vi være sparringspartnere i hele din valgproces frem til dit uddannelsesvalg og ansøgning om optagelse.

Book en tid til vejledning i nærheden af dig.

Hvor kan jeg ellers finde hjælp til ansøgning i kvote 1?

Hvis du vil læse mere om kvote 1, kan du finde gode artikler på ug.dk. 

På optagelse.dk finder du også hjælp til selve ansøgningen i videoen “sådan udfylder du ansøgningen”.

Copyright © 2022 Studievalg Danmark - All Rights Reserved