Kvote 1

Hvad er kvote 1?

Når du søger om optagelse på en videregående uddannelse i kvote 1, skal du opfylde de eventuelle specifikke og lokale adgangskrav. Du bliver vurderet og optaget alene på baggrund af dit karaktergennemsnit. Ingen andre forhold kommer i betragtning.

Hvor og hvornår skal jeg søge?

Fristen er den 5. juli kl. 12.00. Du søger ind på optagelse.dk.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved min kvote 1 ansøgning?

Se vores tjekliste herunder, og bliv helt klar til at søge ind!

 

Studievalg Danmarks tjekliste til kvote 1

Adgangskrav

Har du styr på adgangskravene?

Når du har fundet ud af hvilke uddannelser, du vil søge ind på, skal du sørge for at sætte dig ind i adgangskravene for hver enkelt uddannelse.

Der kan være 3 typer adgangskrav:

  1. Generelle adgangskrav til en videregående uddannelse er en adgangsgivende eksamen. Generelle adgangskrav gælder, uanset hvor uddannelsen bliver udbudt.
  2. Specifikke adgangskrav er krav om fag eller fagkombinationer på et bestemt niveau (A, B eller C), som du skal have bestået for at søge optagelse. Specifikke adgangskrav gælder, uanset hvor uddannelsen bliver udbudt.
  3. Lokale adgangskrav er typisk et minimumskrav til karaktergennemsnittet i enten din adgangsgivende eksamen og/eller i et eller flere fag. Lokale adgangskrav gælder for uddannelsen på det enkelte uddannelsessted.

Du kan altid finde adgangskravene på ug.dk og uddannelsernes egne hjemmesider.

Er der et specifikt adgangskrav, som du ikke udfylder?
Så undersøg om dit ønskede uddannelsessted accepterer sommersupplering (betinget optag). Find det på deres hjemmeside eller ug.dk.

Skal du supplere, så husk at du åå optagelse.dk skal krydse af, at du skal supplere efter 5. juli samt niveau og sluttidspunkt.

Husk at overholde fristen for at sende dit suppleringsbevis til uddannelsesstedet efter du har bestået faget og bekræftet din studieplads.

Gennemsnit

Er du realistisk omkring dit gennemsnit?

En adgangskvotient er det karaktergennemsnit, der sidste år var nok til en studieplads på en bestemt uddannelse – det er ikke et adgangskrav! Adgangskvotienterne kan ændre sig fra år til år, alt efter hvor mange ansøgere, der er til uddannelsen, og hvilke karaktergennemsnit ansøgerne har.

I stedet for at satse på, at adgangskvotienterne falder, bør du hellere overveje om der kunne være andre uddannelser, du i stedet også kan søge.

Er dit gennemsnit meget tæt på adgangskvotienten fra sidste år, kan du overveje, om du skal klikke af i standby-feltet.

Prioritering

Har du prioriteret dine uddannelsesønsker?

Du kan optimere dine chancer for at blive tilbudt en studieplads, hvis du benytter muligheden for at tilføje flere uddannelser til din prioriteringsliste i optagelse.dk.

Det kunne for eksempel være samme uddannelse i en anden studieby eller andre uddannelser inden for samme faglige område.

Du skal altid placere den uddannelse, du allerhelst vil ind på, højest på listen.

Bemærk! Du bliver kun tilbudt optagelse på én videregående uddannelse – uanset hvor mange prioriteter du har. Du kan dog maks søge 8 uddannelser.

Tilføj nye uddannelser efter kvote 2

Vidste du, at du kan søge nye uddannelser helt frem til 5. juli, selvom du allerede har søgt kvote 2?

Frem til 5. juli kl. 12. kan du tilføje uddannelser til din prioriteringsliste, hvis du vil søge dem gennem kvote 1, dog maks. 8. Du kan også ændre i din prioriteringsrækkefølge på alle dine søgte uddannelser.

Husk – at du ikke skal søge de uddannelser, du allerede har søgt i kvote 2, igen.

Eksamensbevis

Har du husket at tjekke dit eksamensbevis i optagelse.dk?

Dit adgangsgrundlag er dit bevis for bestået ungdomsuddannelse. Selvom optagelse.dk automatisk indhenter dit eksamensbevis fra dit gymnasium, er det dit eget ansvar at gå på optagelse.dk og se dit eksamensbevis igennem for eventuelle fejl.

Hvis du har taget gymnasiale suppleringskurser, inden ansøgningsfristen 5. juli, skal du selvfølgelig også tjekke, at suppleringsbeviserne er opdaterede.

Tjek dit adgangsgrundlag inden ansøgningsfristen den 5. juli kl. 12.00

Hvordan kan Studievalg Danmarks vejledere hjælpe?

Hos Studievalg Danmark kan vi både vejlede dig om dine overvejelser, eventuel tvivl og konkrete spørgsmål (om fx. adgangskrav, standby, adgangskvotienter, SU eller lignende). Vi kan også hjælpe dig, hvis du har spørgsmål i forbindelse med selve ansøgningen på optagelse.dk.

Book en tid til vejledning i nærheden af dig eller find vores kontaktoplysninger her

Studievalg Danmark Podcast

I Studievalg Danmark har vi vores helt eget podcast-univers, hvor vi debatterer og informerer om alt med relation til uddannelse, job og karriere.

Du vil kunne møde studerende fra mange forskellige typer af uddannelser, hvor du får et helt unikt og personligt indblik i, hvordan livet som studerende er og hvilke overvejelser der har ligget til grund for valg af den enkeltes uddannelse. Der er særlig fokus på de studerendes valgproces og motivation for både uddannelse, job og karriere.

Du kan også lytte til små korte Studievalg Danmark Q & A´s om optagelse på en uddannelse. Her vil emner som eksempelvis kvote 1, adgangskrav, plan B og C, motivationsbeskrivelse, gymnasial supplering og standby-pladser blive gennemgået.

Lyt til vores podcasts her eller find dem også på SpotifyGOOGLE PODCAST og APPLE PODCAST

Rigtig god fornøjelse!

Hvor kan jeg ellers finde hjælp til ansøgning i kvote 1?

I videoen på inspirationsartiklenAnsøgning om optagelse på en videregående uddannelse” bliver du præsenteret for de de centrale elementer i optagelsesproceduren.

Hvis du vil læse mere om kvote 1, kan du finde gode artikler på ug.dk. 

optagelse.dk finder du også hjælp til selve ansøgningen i videoen “sådan udfylder du ansøgningen”.