Studievalg Danmark - Kvote 1
Studievalg Danmark
BOOK SAMTALE
Brug for at snakke med en efter dit svar på ansøgning til uddannelse? Ring til os på 3333 2000 kl. 9.00-12.00

Hvad er kvote 1?

Når du søger om optagelse på en videregående uddannelse, skal du opfylde alle adgangskrav. Du bliver vurderet og optaget alene på baggrund af dit karaktergennemsnit. Ingen andre forhold kommer i betragtning.

Hvor og hvornår skal jeg søge?

Fristen i kvote 1 er den 5. juli kl. 12.00. Du søger ind på optagelse.dk.

OBS! I år får du svar på din ansøgning fredag den 26. juli 2024. 

Ansøgning og optagelse på en videregående uddannelse

Studievalg Danmarks tjekliste til kvote 1

Har du styr på adgangskravene?

Når du har fundet ud af hvilke uddannelser, du vil søge ind på, skal du sørge for at sætte dig ind i adgangskravene for hver enkelt uddannelse.

Der er forskellige typer af adgangskrav:

Generelle adgangskrav 
Alle uddannelser har et generelt adgangskrav. Det kan være krav om, at du har en bestået en gymnasial uddannelse (hhx, htx, stx, eux eller hf). Hvis du skal søge optagelse på en universitetsbachelor med en hf-eksamen, skal du enten have en udvidet fagpakke i din toårige hf eller en supplerende overbygning (SOF), efter du har bestået din hf.

Specifikke adgangskrav 
Til mange uddannelser stilles derudover specifikke adgangskrav. Specifikke adgangskrav er krav om, at du har bestået bestemte fag på bestemte niveauer (A, B eller C).

Lokale adgangskrav 
De enkelte uddannelsessteder kan have yderligere adgangskrav, som skal opfyldes. Det kan være et bestemt samlet gennemsnit på dit eksamensbevis, en bestemt karakter i et specifikt adgangskrav (fx matematik B bestået med minimum 4) eller en bestået optagelsesprøve.

Du kan altid finde adgangskravene på ug.dk og uddannelsernes egne hjemmesider.

Er der et specifikt adgangskrav, som du ikke opfylder?
Hvis du mangler et specifikt fag for at kunne søge ind på en videregående uddannelse, er der mulighed for at tage det som et  suppleringsfag

Adgangskrav skal være opfyldt senest 5. juli kl. 12. Nogle uddannelsessteder tillader dog, at du supplerer op til studiestart (betinget optag). Undersøg på uddannelsesstedets hjemmeside om de tillader betinget optag.

Skal du supplere efter 5. juli, så husk at du på optagelse.dk skal oplyse det i din ansøgning. 

Husk at overholde fristen for at sende dit suppleringsbevis til uddannelsesstedet efter du har bestået faget og bekræftet din studieplads.

Er du realistisk omkring dit gennemsnit?

En adgangskvotient er det karaktergennemsnit, der sidste år var nok til en studieplads på en bestemt uddannelse – det er ikke et adgangskrav! Adgangskvotienterne kan ændre sig fra år til år, alt efter hvor mange ansøgere, der er til uddannelsen, og hvilke karaktergennemsnit ansøgerne har.

I stedet for at satse på, at adgangskvotienterne falder, bør du hellere overveje om der kunne være andre uddannelser, du i stedet også kan søge.

Er dit gennemsnit meget tæt på adgangskvotienten fra sidste år, kan du overveje, om du skal klikke af i standby-feltet.

Har du prioriteret dine uddannelsesønsker?

Du kan optimere dine chancer for at blive tilbudt en studieplads, hvis du benytter muligheden for at tilføje flere uddannelser til din prioriteringsliste i optagelse.dk.

Det kunne for eksempel være samme uddannelse i en anden studieby eller andre uddannelser inden for samme faglige område.

Du må ændre rækkefølgen på dine prioriteter helt frem til fristen den 5. juli kl. 12.00. Du skal altid placere den uddannelse, du allerhelst vil ind på, højest på listen.

Bemærk! Du får højst tilbudt optagelse på én videregående uddannelse på den højest mulige prioritet. Du kan søge op til otte uddannelser.

Vidste du, at du kan søge nye uddannelser helt frem til 5. juli, selvom du allerede har søgt kvote 2?

Frem til 5. juli kl. 12 kan du tilføje uddannelser til din prioriteringsliste, hvis du vil søge dem gennem kvote 1. Du kan dog højst have otte ansøgninger i alt.
Du kan også ændre i din prioriteringsrækkefølge på alle dine søgte uddannelser helt frem til 5. juli kl. 12.

Husk: Du skal ikke søge de uddannelser, du allerede har søgt i kvote 2, igen.

Har du husket at tjekke dit eksamensbevis i optagelse.dk?

Dit adgangsgrundlag er dit bevis for bestået ungdomsuddannelse. Selvom optagelse.dk automatisk indhenter dit eksamensbevis fra dit gymnasium, er det dit eget ansvar at gå på optagelse.dk og se dit eksamensbevis igennem for eventuelle fejl.

Hvis du har taget gymnasiale suppleringskurser inden ansøgningsfristen 5. juli, skal du selvfølgelig også tjekke, at suppleringsbeviserne er opdaterede.

Tjek dit adgangsgrundlag inden ansøgningsfristen den 5. juli kl. 12.00

Individuel vejledning (5)
SAMTALE

Hvordan kan Studievalg Danmarks vejledere hjælpe?

Vi kan både vejlede dig om dine overvejelser, eventuel tvivl og konkrete spørgsmål (om fx. adgangskrav, standby, adgangskvotienter, SU eller lignende). Vi kan også hjælpe dig, hvis du har spørgsmål i forbindelse med selve ansøgningen på optagelse.dk.

Book en tid til vejledning i nærheden af dig eller find vores kontaktoplysninger her.

BOOK
Studievalg Danmark Podcast
PODCAST

Studievalg Danmark Podcast

I Studievalg Danmark har vi vores helt eget podcast-univers, hvor vi debatterer og informerer om alt med relation til uddannelse, job og karriere.

Du vil kunne møde studerende fra mange forskellige typer af uddannelser, hvor du får et helt unikt og personligt indblik i, hvordan livet som studerende er og hvilke overvejelser der har ligget til grund for valg af den enkeltes uddannelse. Der er særlig fokus på de studerendes valgproces og motivation for både uddannelse, job og karriere.

Du kan også lytte til små korte Studievalg Danmark Q & A´s om optagelse på en uddannelse. Her vil emner som eksempelvis kvote 1, adgangskrav, plan B og C, motivationsbeskrivelse, gymnasial supplering og standby-pladser blive gennemgået.

Lyt til vores podcasts her eller find dem også på SpotifyGOOGLE PODCAST og APPLE PODCAST

Rigtig god fornøjelse!

LYT MED

Hvor kan jeg ellers finde hjælp til ansøgning i kvote 1?

I videoen på inspirationsartiklen “Ansøgning om optagelse på en videregående uddannelse” bliver du præsenteret for de de centrale elementer i optagelsesproceduren.

Hvis du vil læse mere om kvote 1, kan du finde gode artikler på ug.dk. 

På optagelse.dk finder du også hjælp til selve ansøgningen i videoen “Sådan udfylder du ansøgningen”.

Inspiration