Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål til Studievalg Danmark i forbindelse med svar på ansøgning til videregående uddannelse, både for dig, der er blevet optaget og for dig, der har fået afslag. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål herunder, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os.
Du har mulighed for at søge om optagelse på en af de uddannelser, som har ledige pladser. Du kan også søge vejledning hos Studievalg, eVejledning eller uddannelsesinstitutionen for at høre, hvad du kan gøre for at kvalificere dig til næste års optagelse. En vejledningssamtale kan være med til at afklare, hvad du skal gøre næste år.
Nej. Du får kun tilbudt en studieplads, og hvis du takker nej, så bliver du ikke tilbudt en anden plads. Hvis du gerne vil starte på en anden videregående uddannelse i år, vil du derfor skulle søge en ledig plads.
Du kan søge vejledning hos en vejleder fra Studievalg, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad den eller de uddannelser du kigger på har fokus på, når du søger om optagelse i kvote 2. Det kan også være en god idé at se på, hvad du gjorde i år, og om der er noget du kan gøre anderledes næste år. Det kan for eksempel være at besøge uddannelserne, se på hvad uddannelserne kigger på i kvote 2 – er det fx en test, motiveret ansøgning, samtale eller noget helt tredje.
Hvis du vil søge om optagelse på en bestemt uddannelse, så skal du vente til næste ansøgningsrunde. Nogle få uddannelser har ny ansøgningsrunde i løbet af efteråret med start til vinter, mens andre kun har start om sommeren. Hvis du søger ind på en uddannelse, som kun har sommerstart vil du skulle vente et år. Du kan læse mere herom på uddannelsernes egne hjemmesider.
Du kan finde oversigten over ledige pladser på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside. Her finder du også information om, hvordan du søger ind på uddannelserne. Hvis uddannelsen har specifikke adgangskrav, så husk, at du skal opfylde disse for at kunne søge om en ledig plads.
Ja, det må du gerne. Du må gerne søge ind på en uddannelse, som har ledige pladser, selvom du ikke tidligere har søgt om optagelse på uddannelse. Læs mere her.
Du må søge alle de ledige pladser, som du er kvalificeret til. Tænk dog stadig på, hvad du har interesse og motivation for at læse.
Uddannelsesinstitutionerne har forskellig praksis, så derfor er det meget vigtigt, at du tjekker den enkelte institutions hjemmeside, når du vil søge en ledig plads. Du kan med fordel læse denne artikel.
Hvis der er ledige pladser, kan du godt søge om optagelse. Husk at tjek den enkelte uddannelsesinstitutions praksis for, hvordan du søger om optagelse på en ledig plads.
Du har altid mulighed for at takke nej tak til den uddannelsesplads, som du er blevet tilbudt. Vær opmærksom på, at du ikke får tilbudt en studieplads på en af dine lavere prioriteter, selvom du siger nej tak til at begynde på den uddannelse som du blev optaget på i første omgang.
Nej. Du kan på lige fod med alle andre søge om optagelse igen næste år. Det påvirker ikke dine chancer, at du har takket nej tak tidligere.
Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at fastlægge standby-perioden. Derfor skal du orientere dig i det tilsagnsbrev, du har fået. Hvis du ikke bliver tilbudt en studieplads i standby-perioden, skal du søge om optagelse igen året efter, men er sikret en plads såfremt du søger rettidigt. Hvis du får tilbudt en standby-plads i standby-perioden kan du ikke bede om at få udskudt studiestarten. Du kan læse mere om standby her
Ja, standby-pladsen forsvinder ikke, så du må gerne søge om en ledig plads, selvom du har fået en standby-plads. Vær dog opmærksom på, at du skal huske at søge næste år, hvis du ønsker at starte på den uddannelse, hvor du har fået en standby-plads.
At få en standby-plads svarer til at få en studieplads. Det vil sige, at hvis du takker nej tak, så får du ikke tilbudt en plads på en af dine andre prioriteter. Du vil heller ikke kunne bruge standby-pladsen til næste år.
Ja. Fordi du allerede har en kandidatuddannelse vil du altid blive lagt bagerst i køen. Dog vil du blive optaget, hvis uddannelsen fortsat har ledige pladser efter fristen for at søge en ledig plads.
Hvis du mangler fag og niveauer på din adgangsgivende eksamen for at opfylde specifikke adgangskrav på en ønsket videregående uddannelse, kan du benytte gymnasial supplering. Gymnasiale suppleringskurser (GSK) udbydes overvejende som komprimerede forløb og omfatter kun de fag fra den gymnasiale fagrække, som optræder som specifikke adgangskrav til de videregående uddannelser.
Du kan starte på GSK forår, sommer eller efterår.
Studievalg Danmark