Sabbatår

Overvejer du at holde sabbatår?

Et sabbatår kan bruges til mange ting og spørgsmålene kan være mange. Nogle ønsker at øge deres chancer for optagelse på en uddannelse, mens andre gerne vil have “en på opleveren”. Se vores tips nedenfor og find inspiration til netop dit sabbatår.

Sabbatår - et skridt på vejen til uddannelse og karriere

Det kan være, du gerne vil bruge din sabbat på at blive mere afklaret i forhold til hvilken uddannelse, du gerne vil søge ind på og hvilke karriereveje, du ønsker at betræde.

Hvis du vælger at holde sabbat for at blive mere afklaret, skal du huske, at du ikke kan være sikker på, at afklaringen kommer helt af sig selv. Vi vil derfor opfordre dig til at være proaktiv i forhold til at søge informationer og besøge de uddannelser, du overvejer.

Studievalg Danmark er også til rådighed i løbet af din sabbat. Du er altid velkommen til at booke en tid til personlig vejledning eller kontakte os pr. mail eller telefon.

Besøg uddannelser - mærk studiemiljøet

Når du holder sabbatår er du meget velkommen til at gå på opdagelse i dit uddannelsesvalg. Du kan fx benytte dig af forskellige åbent-hus-arrangementer, hvor du kan tale med studerende og høre studierelevante oplæg. De forskellige uddannelser holder typisk åbent hus i løbet af årets første måneder, men det er vigtigt, at du selv undersøger tidspunkter på uddannelsernes hjemmesider.

I uge 43 har du desuden mulighed for komme i Studiepraktik og opleve din kommende uddannelse.

 

Sabbatår og job

Mange vælger at bruge dele af deres sabbatår på at arbejde. Måske vil du gerne spare op til en rejse, et højskoleophold eller tiden som studerende. Det kan også være, at du i stedet gerne vil have en mere almindelig hverdag, hvor du passer dit arbejde og nyder fritiden uden lektier.

Typisk får man som sabbatist et ufaglært job som pædagogmedhjælper, i butik, afløser i hjemmeplejen, som tjener, vikar, fabriksarbejder eller lignende. Vær opmærksom på, at der er mange, der gerne vil have ufaglærte jobs, så du skal være i god tid med din ansøgning.

Når du får et job, får du en masse erfaringer med derfra. Det gør du uanset hvilket job, du får. Mange bruger sabbatåret på at afprøve forskellige brancher. Hvis man gerne vil have erfaringer med plejearbejde, kan man søge job som handicaphjælper, på plejehjem, vikar i hjemmeplejen eller lignende. Det kan give dig indsigt i, hvordan det er at arbejde med mennesker, der har brug for personlig pleje.

Hvis du skal søge ind på en uddannelse i kvote 2, så kan det være, at det arbejde, du har i dit sabbatår, kan øge dine chancer for at blive optaget. Gå ind på uddannelsens hjemmeside og se, hvilke kriterier de har opstillet for udvælgelse af kvote 2-ansøgere. Her vil der stå hvilke slags job, der kan tælle positivt i kvote 2. Der vil også stå, hvor mange timer og over hvor lang tid, du skal have jobbet for, at det tæller positivt i kvote 2-vurderingen på netop denne uddannelse.

Gymnasial Supplering (GSK)

Kan jeg nå at supplere kemi op inden jeg skal søge ind? Mangler du et eller flere fag for at leve op til de specifikke adgangskrav? Gymnasial Supplering (GSK) er et tilbud til dig, der har en adgangsgivende eksamen til videregående uddannelser, men som mangler et niveau i et eller flere fag for at kunne opfylde de uddannelsesspecifikke adgangskrav. Vær opmærksom på reglen om genberegning/nedjustering træder i kraft i 2022. Du kan læse om gymnasial supplering i hele Danmark her.

Oplev verden - sabbat i udlandet

Vi møder mange, der drømmer om at bruge noget af deres sabbatår i udlandet. Det er ikke Studievalg Danmarks opgave at vejlede om hvordan man kan komme ud at rejse eller finde ud af, hvad en flybillet koster. Men vi ved, at et udlandsophold kan være en medvirkende faktor i uddannelsesvalget. Det at komme væk hjemmefra kan give  perspektiv og starte nogle tanker, som gør uddannelsesvalget mere overskueligt. Nogle uddannelser har som en del af udvælgelseskriterierne i kvote 2 benævnt, at et udlandsophold tæller positivt i vurderingen af en ansøger. Bemærk, at der kan være forskel på kravene til udlandsopholdene. Nogle uddannelser skriver, at opholdet skal vare et vist stykke tid før det tæller i kvote 2. Andre uddannelser stiller krav til, at man skal arbejde under sit ophold i udlandet, før det tæller. Det er derfor vigtigt, at du undersøger uddannelsernes kvote 2-kriterier inden du rejser hvis et af formålene med din rejse er at øge dine chancer for optagelse i kvote 2.

Overvej grundigt, hvad du gerne vil have ud af dit udlandsophold. Skal rejsen være planlagt på forhånd? Ønsker du frivilligt arbejde under dit udlandsophold? Eller har du altid drømt om at komme på sprogskole?

Mulighederne er uendeligt mange!

Få inspiration til dit udlandsophold på gribverden.dk..

Du kan også læse om det Europæiske Solidaritetskorps her.

Højskole

Et højskoleophold i løbet af et sabbatår kan bruges til mange forskellige ting. Mange højskoler har tilrettelagt kurser, der forbereder eleverne til at kunne klare sig godt til optagelsesprøver på videregående uddannelser. Højskolerne har hver deres særlige kendetegn med bestemte fag, temaer og holdninger. Nogle er tilknyttet en bestemt folkelig bevægelse, andre kan være præget af bestemte livssyn.

Når Studievalg Danmark møder unge, der har været på højskole, fortæller de, at de har haft ophold, hvor venskab, fordybelse og oplevelser har været i centrum.

Et højskoleophold kan være dyrt. På Højskoleforeningens hjemmeside kan du søge mellem de forskellige kursustilbud, blive inspireret og få styr på alt det praktiske omkring økonomi og tilmelding.

På nogle uddannelser kan et højskoleophold øge dine chancer for at blive optaget i kvote 2, hvis det står listet som ét af udvælgelseskriterierne. Det er forskelligt, hvor langt opholdet skal være for at tælle positivt i udvælgelsen fra uddannelse til uddannelse. Du kan altid finde kvote 2-udvælgelseskriterierne på uddannelsernes egne hjemmesider.

Tal med en vejleder

Selvom du holder sabbatår er Studievalg Danmark til rådighed.

Det kan være en hjælp at snakke med din familie eller venner om dine overvejelser, men det kan også være, at du har brug for at få udvidet din horisont hos en vejleder. Vi vil gerne hjælpe dig med at sætte perspektiv på dit sabbatår.

Book vejledning hos Studievalg Danmark her

Tag et kig på vores events og arrangementer. Du er velkommen, og det er gratis. Find oversigten her.