Om at vælge uddannelse

Uddannelsesvalget kan være en svær nød at knække. Gå på opdagelse, vær’ nysgerrig og forhold dig reflekterende til dig selv og den verden du er en del af.
Måske ved du mere, end du tror?

Rammen for et godt valg er blandt andet at kende sig selv og det samfund vi er en del af. Det er vigtigt, at du overvejer dine værdier, styrker og dine drømme. Men det er mindst lige så vigtigt, at du forholder dig til din egen formåen, dine muligheder og begrænsninger. Lav notater om dine drømme og interesser: Hvad interesserer du dig for i din fritid, i skolen og arbejdsmæssigt? Hvad interesserer dig ikke? Er der uddannelser og job, du ofte tænker på eller vender tilbage til? Snak med din familie, dine venner og andre, der kender dig. Hvad synes de, du er god til?

Studievalg Danmark har desuden samlet en række gode råd nedenfor, som måske kan hjælpe dig igennem din valgproces.

Gå igang i god tid

Når du går og overvejer dine uddannelsesmuligheder, er det ikke ualmindeligt, at du kan føle forskellige bekymringer tydeligere end du plejer. Det hænger sammen med den betydning, et valg kan have for dig. Jo mere du har gjort for at forberede dig på valget, desto bedre bliver grundlaget for dit valg. De fleste oplever at bekymringerne ikke forsvinder, men at de er lettere at stå imod, når du
har forberedt dit valg grundigt.

Giv derfor dig selv tid til at udforske dit uddannelsesvalg. Beslutninger kan være svære at træffe, når deadline og ansøgningsfrister kommer for tæt på.

Søg information - og inspiration!

Et godt valg tages bedst på baggrund af en god og udførlig viden. Ofte
får du den første viden fra venner, familie, internettet, tv, annoncer og
lignende. Man kommer let til at blande rygter og fakta med hinanden – og noget viden kan være opstået på baggrund af sejlivede myter. Du kan give dig selv et solidt grundlag for et godt valg ved at skaffe dig pålidelig og udførlig viden om et studie.

Start med at søge information på nettet. Uddannelsesguiden indeholder en masse information om uddannelser og job samt inspirationsværktøjer. Hvilke uddannelser er der inden for dine interesseområder? Kig på Adgangskortet eller Studievælgeren og gå på opdagelse i dit uddannelsesvalg.

Derudover er det også vigtigt, at du orientere dig på uddannelsernes egne hjemmesider. Her kan du læse alt om indhold, optagelseskrav og karriereveje. Du kan også finde fakta om uddannelserne via Uddannelseszoom, og du kan overveje at følge din uddannelse på sociale medier og få en fornemmelse af studielivet.

Hvad er vigtigt for dig?

Hvad betyder noget, når du skal vælge uddannelse? Er det indholdet?
Måden du bliver undervist på? Eller måske kønsfordelingen? Der kan
være rigtig mange faktorer i spil, og rigtig mange overvejelser at gøre,
når du står over for et studievalg.

Undersøg derfor, hvordan uddannelsen er bygget op og hvordan du lærer bedst. Det kan give en idé om, hvilken type uddannelse, der matcher dig. Trives du med en høj grad af teoretisk fordybelse eller kunne du godt tænke dig at komme i praktik under uddannelsen? Undervisningsformer, muligheder for udlandsophold og valgfag, kan være vigtige for dig i dit valg og er derfor noget du bør undersøge grundigt.

Prøv din uddannelse

Noget af det bedste du kan gøre, er at besøge uddannelsen til åbent hus, blive studerende for en dag eller tage i Studiepraktik i uge 43. Mange bliver mere afklarede af at tale med studerende og vejledere og opleve uddannelserne indefra.

Jobmuligheder - hvordan ser fremtidens arbejdsmarked ud?

Fælles for alle uddannelser er, at jobmulighederne er langt bredere, end de fleste tror. Især for fremtidens arbejdsmarked, hvor det ikke kun er dine kvalifikationer fra uddannelsen du bliver ansat på, men i høj grad også dine personlige kompetencer og evner til omstilling. Der kan være mange uddannelser, der fører til de samme jobs og brancher. Måske er der flere uddannelser, der kan være helt rigtige for dig?

Hvis du har lyst og mod på det, kan du søge inspiration i forskellige jobannoncer, på LinkedIn eller tage et kig på Jobkompasset.

Søg bredt

Undersøg om den uddannelse du ønsker at læse, findes flere steder i landet. Det kan også være, at der findes en anden uddannelse, der minder om? Måske kan dine interesser og faglighed blive opfyldt på flere uddannelser.

Det kan derfor være en god idé at bruge dine prioriteter og overveje en plan B eller C! Du må søge op til i alt 8 uddannelser.

Tal med en vejleder

Det kan være en hjælp at snakke med din familie eller venner om dine overvejelser, men det kan også være, at du har brug for at få udvidet din horisont hos en vejleder. Vi vil gerne hjælpe dig med at sætte perspektiv på dit uddannelsesvalg.

Book vejledning hos Studievalg Danmark her

Copyright © 2020 Studievalg Danmark - All Rights Reserved