Om at vælge uddannelse

Hvad ved du allerede?

Rammen for et godt valg er også at kende sig selv. Det er vigtigt, at du overvejer dine styrker og dine drømme. Men det er mindst lige så vigtigt, at du ser på dine evner, muligheder og begrænsninger. Lav notater om dine drømme og interesser: Hvad interesserer du dig for i din fritid, i skolesammenhæng, arbejdsmæssigt? Hvad interesserer dig ikke? De overvejelser sorterer det åbenlyse væk. Hvad er du god til - i skolen og i fritiden? Er der uddannelser og job, du ofte tænker på eller vender tilbage til? Snak med din familie, dine venner og andre, der kender dig. Hvad synes de, du er god til?

Hvad skal du vide mere om?

Skaf den overordnede viden på ug.dk. Hvilke uddannelser er der inden for dine interesseområder? Kig på Adgangskortet eller Studievælgeren. Overvej gerne, hvor længe du vil studere, og hvordan du lærer bedst. Det kan give en ide om, hvilken type uddannelse, der matcher dig. Er der andre emner, som fx geografi, det sociale miljø, fagligt indhold, teori vs. praksis, jobudsigter, løn, undervisningsformer, muligheder for udlandsophold, valgfag eller andet, der er vigtige for dig i dit valg, bør du undersøge det grundigt. Du skal bruge de videregående uddannelsers egne hjemmesider. Her kan du læse alt om indhold, optagelseskrav og karriereveje. Du kan også finde fakta om uddannelserne via Uddannelseszoom, og du kan overveje at følge din uddannelse på sociale medier og få en fornemmelse af studielivet.

Prøv din uddannelse

Noget af det bedste, du kan gøre, er at besøge uddannelsen til åbent hus, blive studerende for en dag eller tage i Studiepraktik i uge 43. Mange bliver mere afklarede af at tale med studerende og vejledere og opleve uddannelserne indefra. Se på jobmulighederne. Fælles for alle uddannelser er, at jobmulighederne er langt bredere, end de fleste tror. Det gælder særligt for ens arbejdsmarked, hvor det ikke kun er dine kvalifikationer fra uddannelsen, du bliver ansat på, men i høj grad også dine personlige kompetencer og evner til omstilling. Der kan være mange uddannelser, der fører til de samme jobs og brancher. Måske er der flere uddannelser, der kan være helt rigtige for dig? Er du i tvivl, og har brug for vejledning? Du kan altid booke tid hos Studievalgs vejledere over hele landet. Benyt bookingknappen i øverste højre hjørne.

Kig på jobmulighederne

Fælles for alle uddannelser er, at jobmulighederne er langt bredere, end de fleste tror. Især på fremtidens arbejdsmarked, hvor det i mindre grad end tidligere bliver dine kvalifikationer fra uddannelsen, du bliver ansat på og i højere grad dine personlige kompetencer og evne til at omstille dig. Der kan være mange uddannelser, der fører til de samme jobs og brancher. Måske er der flere uddannelser, der kan være helt rigtige for dig. Er du i tvivl, og har brug for vejledning? Du kan altid booke tid hos Studievalgs vejledere over hele landet. Benyt bookingknappen i øverste højre hjørne.

Copyright © 2020 Studievalg Danmark - All Rights Reserved