Svar på ansøgning - FAQ

Har du fået afslag? Er du i tvivl, om du skal takke ja til din studieplads eller din standbyplads? Vil du have et overblik over de ledige studiepladser?

Vi har samlet en række spørgsmål og svar, nogle gode råd og forskellige inspirationsartikler for dig, der har fået svar på din ansøgning.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du altid er velkommen til at tage en snak med en af Studievalg Danmarks vejledere. Du kan booke tid til vejledning her.

Ofte stillede spørgsmål – og svar

Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål til Studievalg Danmark i forbindelse med svar på ansøgning til videregående uddannelse.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke er kommet ind på en uddannelse?

Du har mulighed for at søge om optagelse på de uddannelser, som har ledige pladser. Du kan også søge vejledning hos Studievalg, eVejledning eller uddannelsesinstitutionen for at høre, hvad du kan gøre for at kvalificere dig til næste års optagelse. En vejledningssamtale kan være med til at afklare, hvad du skal gøre næste år.

Kan jeg sige nej tak til uddannelsen, jeg er blevet tilbudt, og så få en af mine lavere prioriteter?

Nej. Du får kun tilbudt en studieplads, og hvis du takker nej, så bliver du ikke tilbudt en anden plads. Hvis du gerne vil starte på en anden videregående uddannelse i år, vil du derfor skulle søge en ledig plads. 

Hvordan kan jeg forbedre mine chancer for at blive optaget næste år?

Du kan søge vejledning hos en vejleder fra Studievalg, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad den eller de uddannelser du kigger på har fokus på, når du søger om optagelse i kvote 2.

Det kan også være en god idé at se på, hvad du gjorde i år, og om der er noget du kan gøre anderledes næste år. Det kan for eksempel være at besøge uddannelserne, se på hvad uddannelserne kigger på i kvote 2 – er det fx en test, motiveret ansøgning, samtale eller noget helt tredje.

Skal jeg vente helt til næste år med at søge igen?

Hvis du vil søge om optagelse på en bestemt uddannelse, så skal du vente til næste ansøgningsrunde. Nogle få uddannelser har ny ansøgningsrunde i løbet af efteråret med start til vinter, mens andre kun har start om sommeren.

Hvis du søger ind på en uddannelse, som kun har sommerstart vil du skulle vente et år. Du kan læse mere herom på uddannelsernes egne hjemmesider.

Du kan eventuelt kigge på listen med ledige pladser.

Hvor finder jeg information om, hvor der er ledige pladser?

Du kan finde oversigten over ledige pladser på ufm.dk. Her finder du også information om, hvordan du søger ind på uddannelserne.

Hvis uddannelsen har specifikke adgangskrav, så husk, at du skal opfylde disse for at kunne søge om en ledig plads.

Må jeg søge om ledige pladser, selvom jeg ikke har søgt uddannelse til de tidligere frister i kvote 1 og 2?

Ja, det må du gerne. Du må gerne søge ind på en uddannelse, som har ledige pladser, selvom du ikke tidligere har søgt om optagelse på uddannelse. Læs mere her.

Hvor mange ledige pladser må jeg søge?

Du må søge alle de ledige pladser, som du er kvalificeret til. Tænk dog stadig på, hvad du har interesse og motivation for at læse.

Går de ledige pladser til de første ansøgere eller de bedste ansøgere?

Uddannelsesinstitutionerne har forskellig praksis, så derfor er det meget vigtigt, at du tjekker den enkelte institutions hjemmeside, når du vil søge en ledig plads. Du kan med fordel læse denne artikel.

Kan jeg søge om en ledig plads på en uddannelse, som kun har optagelse i kvote 2?

Hvis der er ledige pladser, kan du godt søge om optagelse. Husk at tjek den enkelte uddannelsesinstitutions praksis for, hvordan du søger om optagelse på en ledig plads.

Hvad gør jeg, hvis jeg alligevel ikke ønsker at starte på uddannelsen?

Du har altid mulighed for at takke nej tak til den uddannelsesplads, som du er blevet tilbudt. Vær opmærksom på, at du ikke får tilbudt en studieplads på en af dine lavere prioriteter, selvom du siger nej tak til at begynde på den uddannelse, du blev optaget på i første omgang.

Påvirker det mine chancer ved næste års optagelse, hvis jeg takker nej til den uddannelse, jeg er blevet tilbudt?

Nej. Du kan på lige fod med alle andre søge om optagelse igen næste år. Det påvirker ikke dine chancer, at du har takket nej tak tidligere.

Jeg er blevet tilbudt en standby-plads, hvornår ved jeg, om jeg er blevet optaget?

Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at fastlægge standby-perioden. Derfor skal du orientere dig i det tilsagnsbrev, du har fået.

Hvis du ikke bliver tilbudt en studieplads i standby-perioden, skal du søge om optagelse igen året efter, men er sikret en plads såfremt du søger rettidigt. Hvis du får tilbudt en standby-plads i standby-perioden kan du ikke bede om at få udskudt studiestarten. Du kan læse mere om standby her.

Jeg er blevet tilbudt en standby-plads. Må jeg gerne søge en ledig plads, så jeg kan komme i gang med at studere nu?

Ja, standby-pladsen forsvinder ikke, så du må gerne søge om en ledig plads, selvom du har fået en standby-plads.

Vær dog opmærksom på, at du skal huske at søge næste år med dit tilsagnsbrev, hvis du ønsker at starte på den uddannelse, hvor du har fået en standby-plads.

Jeg har fået en standby-plads, hvad sker der, hvis jeg takker nej tak?

At få en standby-plads svarer til at få en studieplads. Det vil sige, at hvis du takker nej tak, så får du ikke tilbudt en plads på en af dine andre prioriteter. Du vil heller ikke kunne bruge standby-pladsen til næste år.

Jeg er ramt af kandidatreglen. Kan jeg stadig blive sorteret fra, hvis uddannelsen alligevel bliver fyldt op?

Ja. Fordi du allerede har en kandidatuddannelse, vil du altid stå bagerst i køen til uddannelsen. Dog vil du blive optaget, hvis uddannelsen fortsat har ledige pladser efter fristen for at søge en ledig plads.

Jeg mangler at supplere min adgangsgivende uddannelse, da jeg ikke lever op til adgangskravene. Hvordan gør jeg det?

Hvis du mangler fag og niveauer for at opfylde specifikke adgangskrav på en ønsket videregående uddannelse, kan du benytte gymnasial supplering (GSK)

GSK udbydes overvejende som komprimerede forløb og omfatter kun de fag fra den gymnasiale fagrække, der optræder som specifikke adgangskrav til de videregående uddannelser.

Du kan starte på GSK forår, sommer eller efterår. Læs mere om GSK her.

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål herunder, er du altid velkommen til at kontakte os.

Gode råd

Hvis du ikke blev optaget på nogen af dine prioriteter, har du forskellige muligheder. Du får her vores 5 bedste råd.

Podcast

Lyt til vores podcast med 5 gode råd til dig, der fik afslag på din ansøgning.

Studie- og karrierevejlederne Morten og Sofie hjælper dig med at skabe overblik i vores nyeste podcast-afsnit. I podcasten snakker vi fem gode råd igennem, så du er klædt på til dit næste skridt!

Lyt til podcasten

1. Få overblik og lad vær med at gå i panik

Det er en god idé at få helt styr på, hvorfor du ikke blev optaget. Blev adgangskvotienten for høj? Mangler du fag? Gik optagelsesprøven ikke som forventet? Mangler du erfaring til kvote 2? Vær opmærksom på, at årsagen til dit afslag har betydning for dit næste skridt.

Du skal undersøge, om det i det hele taget er realistisk at søge ind igen næste år på samme uddannelse. Du må se dig selv i øjnene og være realistisk. Har du ikke gennemsnittet nu eller var dine kvote 2-kvalifikationer ikke tilstrækkelige, så risikerer du nemt, at det samme gælder næste år.

2. Tjek ledige pladser, men tænk dig om

Hvad du kan gøre fremadrettet afhænger naturligvis af, hvorfor du fik afslag.

Overvej, om det er vigtigt for dig at begynde på en uddannelse i år – eller om du gerne vil vente et år mere. Hvis du gerne vil starte nu, så tjek ledige pladser eller overvej en erhvervsuddannelse. Blandt de ledige pladser finder du måske en lignende uddannelse eller endda den samme uddannelse, du lige har fået afslag på – bare et andet sted i landet. Søg kun ind på en uddannelse (eller flere uddannelser), som interesserer dig, og hvor du kan se dig selv blive tilfreds og dygtig.

Du har sikkert gjort dig nogle gode overvejelser om dit uddannelsesvalg og fundet ud af, hvad det er, du kan se dig selv læse og arbejde med. Den ide skal du ikke bare skylle ud med badevandet. Selv om du ikke har lang tid til at overveje dit næste træk, så tænk dig om. Lad være med at gå i panik. Du finder listen over ledige uddannelser på ufm.dk fra den 28/7.

3: Kvalificer dig og søg næste år

Du kan også kvalificere dig og søge ind næste år. Du kan fx tage suppleringsfag, få mere relevant erfaring eller forberede dig bedre på en optagelsesprøve. Måske er det realistisk at blive optaget denne vej – næste år! Men det kræver, at du arbejder målrettet op til optagelsen i 2022.

Hvis du skal søge ind i kvote 2, skal du orientere dig om kvote 2- kriterierne på uddannelsesstedernes egne hjemmesider. Vær grundig for nogle uddannelser har meget forskellige kriterier fra uddannelsessted til uddannelsessted. Hvis det var en optagelsesprøve, der glippede, må du gerne søge samme uddannelse igen næste år og tage til optagelsesprøven igen. Du kan overveje, om du kan gøre noget aktivt for at forbedre dine chancer. Mangler du et eller flere specifikke adgangskrav, kan du supplere din adgangsgivende eksamen ved at melde dig til relevante gymnasiale suppleringskurser.

4: Drøm flere uddannelser – eller byer

Måske tænker du for snævert på én uddannelse eller en studieby? Prøv at finde andre uddannelser, der også duer for dig, så du øger dine muligheder for at komme ind på en uddannelse. Sørg for at have flere drømme om, hvad du vil uddanne dig til – eller hvor og hvordan du kan blive det, du ønsker.

Der findes sandsynligvis flere spændende veje for dig, end du nu og her tror. På den måde får du flere uddannelser, du ville blive glad for at blive optaget på.  Ofte kan man derfor finde alternativer ved at zoome ind på de fagligheder eller karrieremuligheder, der er i spil.

5: Søg vejledning i god tid hos Studievalg Danmark

Et afslag kan være forbundet med usikkerhed om, hvordan du kommer videre, og det kan rejse mange spørgsmål. Søg vejledning i god tid hos Studievalg Danmark eller hos eVejledning eller uddannelserne, så du kan blive hjulpet videre. I vores vejledning har vi fokus på at se muligheder og alternative veje.

Hvis du har brug for hjælp til at søge uddannelse – eller at finde flere drømmeuddannelser – så søg hjælp i god tid. Alt for mange kommer først i marts og pludselig er der ikke tid til at kvalificere sig – eller have tid nok til at overveje de alternative uddannelsesmuligheder.

Du kan henvende dig til Studievalg på tlf 33 33 20 00, mail studievalg@studievalg.dk eller booke en tid til en snak med en vejleder på book.studievalg.dk.

Vi glæder os til at snakke med dig!

 

Find vejledning nær dig!

Du er altid velkommen til at få vejledning hos os. Vi vejleder på telefon 3333 2000, på mail og personlig vejledning med fysisk fremmøde. Find dit lokale center og find ud af hvor og hvordan, du kan få vejledning

Copyright © 2021 Studievalg Danmark - All Rights Reserved