Ikke optaget?

  • >
    Ikke optaget?

Svar på din ansøgning

Den 28. juli får du svar på din ansøgning til de videregående uddannelser. Om dit svar kommer på e-Boks, på mail eller i en intern optagelsesportal er forskelligt fra sted til sted. Du kan se en oversigt her.

Du får kun ét svar. Du kan få tilbudt én studie- eller standbyplads på den højst mulige af dine prioriteter. Husk at svare ja tak eller nej tak. Hvis du ikke får tilbudt en plads på nogen af dine prioriteter, får du i stedet et samlet afslag.

Hvis du ikke bliver optaget på nogen af dine prioriteter, har du forskellige muligheder. Du får her vores 5 bedste råd.

 

1. Hvorfor blev du ikke optaget?

Få styr på, hvorfor du ikke blev optaget. Overvej, om det er vigtigt for dig at begynde at studere i år – eller om du gerne vil vente et år mere. 

Det er en god idé at få helt styr på, hvorfor du ikke blev optaget. 

  • Blev adgangskvotienten for høj
  • Mangler du fag?
  • Gik optagelsesprøven ikke som forventet?? 
  • Mangler du erfaring til kvote 2?

Årsagen til dit afslag får betydning for, hvordan du kan gribe det an fremadrettet.

Du skal undersøge, om det i det hele taget er realistisk at søge ind igen næste år på samme uddannelse. Du må se dig selv i øjnene og være realistisk. Har du ikke gennemsnittet nu – eller var dine kvote 2-kvalifikationer ikke tilstrækkelige til at blive optaget; så risikerer du nemt, at det samme gælder næste år.

2. Kvalificér dig

Hvad, du kan gøre fremadrettet, afhænger naturligvis af, hvorfor du fik afslag.

Blev adgangskvotienten for høj, skal du overveje at søge i kvote 2 næste år. Adgangskvotienterne er dynamiske og afhænger af årets ansøgere. Der kan være små udsving i begge retninger fra år til år. I 2020 bortfaldt reglen om bonus for hurtig studiestart. 

Mangler du et eller flere specifikke adgangskrav, kan du supplere din adgangsgivende eksamen ved at melde dig til relevante gymnasiale suppleringskurser.

Hvis du skal søge ind i kvote 2 næste år, skal du orientere dig grundigt om kvote 2-kriterierne på uddannelsesstedernes egne hjemmesider. Vær grundig for nogle uddannelser har meget forskellige kriterier fra uddannelsessted til uddannelsessted.

Hvis du mangler relevant erfaring til kvote 2 kan du starte med at tage et kig på kriterierne på uddannelsesstedernes egen hjemmeside. Det kan give dig en fornemmelse af, hvad du evt. kan foretage dig i det næste år for at supplere det, du allerede har. Det kan være en god ide at kontakte en vejleder på uddannelsesstedet for at drøfte, hvilke kompetencer, der kan øge dine chancer næste år.

Måske er det realistisk at blive optaget denne vej næste år. Men det kræver, at du arbejder målrettet op til optagelsen i 2021. Forbered dig, så du kan vise uddannelsen, at du har forbedret dine kvalifikationer. 

Vær opmærksom på, at det ikke er garanti for optagelse at søge ind via kvote 2. 

Hvis det var en optagelsesprøve, der glippede, må du gerne søge samme uddannelse igen næste år og tage til optagelsesprøven igen. Du kan overveje, om du kan gøre noget aktivt for at forbedre dine chancer.

Flere optagelsesprøver er svære at forberede sig konkret til, men der er også nogen, hvor det kan give mening at opkvalificere sig. Nogle højskoler udbyder studieforberedende kurser målrettet eksempelvis DMJX’s uddannelser, kunst- og sceneuddannelserne, designuddannelserne, politiuddannelsen eller Forsvarets uddannelser.

Der gives ingen garanti for, at disse kurser munder ud i optagelse.

3: Tjek ledige pladser, men tænk dig godt om

Se, hvor der er andre ledige studiepladser. Blandt dem finder du måske endda det samme studie, som du lige har fået afslag på – bare et andet sted i landet.

Du har sikkert allerede gjort dig nogle gode overvejelser om dit uddannelsesvalg og fundet ud af, hvad det er, du kan se dig selv læse og arbejde med. Den ide skal du ikke bare skylle ud med badevandet. Søg kun ind på en uddannelse (eller flere uddannelser), som interesserer dig, og hvor du kan se dig selv blive tilfreds og dygtig.  

Selvom, du ikke har lang tid til at overveje dit næste træk, så tænk dig om. Forsøg at lade være med at gå i panik.

Du finder listen over ledige uddannelser på ufm.dk fra den 28/7.

4: Drøm flere uddannelser – eller byer

Måske tænker du for snævert på én uddannelse eller én studieby? Arbejd med at finde andre uddannelser, der også duer for dig for at øge dine muligheder for at uddanne dig. 

Sørg for at have flere drømme om, hvad du vil uddanne dig til – eller hvordan du kan blive det, du ønsker. Der findes sandsynligvis flere spændende veje for dig, end du nu og her tror. På den måde får du flere uddannelser, du ville blive glad for at blive optaget på.

Ofte er valg af studie styret af, at man er optaget af en faglighed. Er det medicin, er det ofte det naturvidenskabelige, kroppen eller det sundhedsvidenskabelige, og disse faglige interesserer kan forfølges mange andre steder. Et alternativ kunne være at kigge på andre naturvidenskabelige uddannelser som medicinalbiologi, hvor det fagfaglige er i spil eller på uddannelser som sygeplejerske, hvor det i højere grad er professionen og relationen til patienten, der er i spil.

Ofte kan man derfor finde alternativer ved at zoome ind på de fagligheder, der vægtes i uddannelsen – eller på de umiddelbare karrieremuligheder, og så se, hvilke andre uddannelser der kan noget af det samme.

Vi har et bredt geografisk udbud af byer, hvor man kan studere, og det kan man udnytte som ansøger. I det ukendte kan der ligge en masse gode ting, som man ikke havde forestillet sig på forhånd, og det gælder også, når man flytter til en ny by eller ind på et nyt kollegium. Der er liv og spændende mennesker andre steder end der, hvor man kommer fra eller umiddelbart havde tænkt sig at studere.

5: Søg vejledning i god tid hos Studievalg Danmark

I Studievalg Danmark forstår vi, at et afslag kan være forbundet med usikkerhed omkring, hvordan du kommer videre, og det kan rejse mange spørgsmål.

Vi vil gerne hjælpe dig videre. I vores vejledning har vi fokus på at se muligheder og alternative veje. Vi kan vejlede dig til at perspektivere dine forskellige veje og lægge nye planer.

Hvis du har brug for hjælp til at søge uddannelse – eller at finde flere alternative uddannelser – så søg hjælp i god tid. Alt for mange kommer først i marts, og pludselig er der måske ikke tid til at kvalificere sig – eller få overvejet og sorteret grundigt i de mange muligheder. 

Du kan henvende dig til Studievalg på tlf 33 33 20 00, mail studievalg@studievalg.dk eller booke en tid til en snak med en vejleder på studievalg.dk/book.

Vi glæder os til at snakke med dig!

 

Find vejledning nær dig!

Du er altid velkommen til at få vejledning hos os. Vi vejleder på telefon 3333 2000, på mail og personlig vejledning med fysisk fremmøde. Find dit lokale center og find ud af hvor og hvordan, du kan få vejledning

Copyright © 2021 Studievalg Danmark - All Rights Reserved