Ikke optaget?

  • >
    Ikke optaget?

Svar på din ansøgning

Den 28. juli får du svar på din ansøgning til de videregående uddannelser. Om dit svar kommer på e-Boks, på mail eller i en intern optagelsesportal er forskelligt fra sted til sted. Du kan se en oversigt her.

Du får kun ét svar. Du kan få tilbudt én studie- eller standbyplads på den højst mulige af dine prioriteter. Husk at svare ja tak eller nej tak. Hvis du ikke får tilbudt en plads på nogen af dine prioriteter, får du i stedet et samlet afslag.

Hvis du ikke bliver optaget på nogen af dine prioriteter, har du forskellige muligheder. Du får her vores 5 bedste råd.

 

1. Få overblik og lad vær med at gå i panik

Det er en god idé at få helt styr på, hvorfor du ikke blev optaget.

Blev adgangskvotienten for høj? Mangler du fag? Gik optagelsesprøven ikke som forventet? Mangler du erfaring til kvote 2? Vær opmærksom på, at årsagen til dit afslag har betydning for dit næste skridt.

Du skal undersøge, om det i det hele taget er realistisk at søge ind igen næste år på samme uddannelse. Du må se dig selv i øjnene og være realistisk.

Har du ikke gennemsnittet nu eller var dine kvote 2-kvalifikationer ikke tilstrækkelige, så risikerer du nemt, at det samme gælder næste år.

2. Tjek ledige pladser, men tænk dig om

Hvad du kan gøre fremadrettet afhænger naturligvis af, hvorfor du fik afslag.

Overvej, om det er vigtigt for dig at begynde på en uddannelse i år – eller om du gerne vil vente et år mere. Hvis du gerne vil starte nu, så tjek ledige pladser eller overvej en erhvervsuddannelse. Blandt de ledige pladser finder du måske en lignende uddannelse eller endda den samme uddannelse, du lige har fået afslag på – bare et andet sted i landet.

Søg kun ind på en uddannelse (eller flere uddannelser), som interesserer dig, og hvor du kan se dig selv blive tilfreds og dygtig.

Du har sikkert gjort dig nogle gode overvejelser om dit uddannelsesvalg og fundet ud af, hvad det er, du kan se dig selv læse og arbejde med. Den ide skal du ikke bare skylle ud med badevandet. Selv om du ikke har lang tid til at overveje dit næste træk, så tænk dig om.

Lad være med at gå i panik.

Du finder listen over ledige uddannelser på ufm.dk fra den 28/7.

3: Kvalificer dig og søg næste år

Du kan også kvalificere dig og søge ind næste år. Du kan fx tage suppleringsfag, få mere relevant erfaring eller forberede dig bedre på en optagelsesprøve. Måske er det realistisk at blive optaget denne vej – næste år! Men det kræver, at du arbejder målrettet op til optagelsen i 2022.

Hvis du skal søge ind i kvote 2, skal du orientere dig om kvote 2- kriterierne på uddannelsesstedernes egne hjemmesider. Vær grundig for nogle uddannelser har meget forskellige kriterier fra uddannelsessted til uddannelsessted.

Hvis det var en optagelsesprøve, der glippede, må du gerne søge samme uddannelse igen næste år og tage til optagelsesprøven igen. Du kan overveje, om du kan gøre noget aktivt for at forbedre dine chancer.

Mangler du et eller flere specifikke adgangskrav, kan du supplere din adgangsgivende eksamen ved at melde dig til relevante gymnasiale suppleringskurser.

4: Drøm flere uddannelser – eller byer

Måske tænker du for snævert på én uddannelse eller en studieby? Prøv at finde andre uddannelser, der også duer for dig, så du øger dine muligheder for at komme ind på en uddannelse.

Sørg for at have flere drømme om, hvad du vil uddanne dig til – eller hvor og hvordan du kan blive det, du ønsker.

Der findes sandsynligvis flere spændende veje for dig, end du nu og her tror. På den måde får du flere uddannelser, du ville blive glad for at blive optaget på.

Ofte kan man derfor finde alternativer ved at zoome ind på de fagligheder eller karrieremuligheder, der er i spil.

5: Søg vejledning i god tid hos Studievalg Danmark

Et afslag kan være forbundet med usikkerhed om, hvordan du kommer videre, og det kan rejse mange spørgsmål. Søg vejledning i god tid hos Studievalg Danmark eller hos eVejledning eller uddannelserne, så du kan blive hjulpet videre.
I vores vejledning har vi fokus på at se muligheder og alternative veje.

Hvis du har brug for hjælp til at søge uddannelse – eller at finde flere drømmeuddannelser – så søg hjælp i god tid. Alt for mange kommer først i marts og pludselig er der ikke tid til at kvalificere sig – eller have tid nok til at overveje de alternative uddannelsesmuligheder.

Du kan henvende dig til Studievalg – find vores kontaktoplysninger her.

Vi glæder os til at snakke med dig!

 

Find vejledning nær dig!

Du er altid velkommen til at få vejledning hos os. Vi vejleder nær dig. Find vores kontaktoplysninger og åbningstider her